verwarming

Verwarming

U kunt uw woning in Vlaanderen op verscheidene manieren opwarmen. De meest bekende en voorkomende verwarming is middels een CV-ketel op gas. Maar wist u dat dit niet de enige manier is om ’s winters warm te kunnen blijven? Denk aan een elektrische verwarming, hout- of palletkachel of zelfs infrarood verwarming. Bent u op zoek naar een verwarmingsketel of moet uw CV installatie binnenkort vervangen worden? Onderzoek dan eens welke verwarmingsketel het best bij u en uw situatie past: een elektrische- of hoogrendementsketel bijvoorbeeld. Laat ons u daarbij helpen! Wij zijn een netwerk van vakmannen door heel Vlaanderen. Als u ons contactformulier invult krijgt u meerdere offertes van diverse vakmannen (max. 5) zodat u zelf kunt vergelijken op zowel prijs als aanbod.

Opties om huis te verwarmen

In een aantal delen van Vlaanderen is een verwarmingsketel op aardgas niet mogelijk en dan zult u andere maatregelen moeten treffen. Gelukkig bestaan er tal van manieren waardoor u er het hele jaar door warm bij kunt zitten. Behalve een verwarmingsketel op aardgas is er nog meer keuze in verwarmingsketels. Stoken op mazout is een optie, en het is mogelijk om een elektrische verwarmingsketel te plaatsen. Zonder CV installatie verwamt u de woning snel en effectief met een hout- of palletkachel. Stookt u graag milieuvriendelijk? Denk dan eens na over een zonneboiler of warmtepomp. Hiermee wekt u grotendeels uw eigen warmte op, wat weinig tot geen vervuiling veroorzaakt.

Elektriciteit

Elektrische verwarming is een veelgebruikte optie. Het is doorgaans niet aan te raden om een elektrische verwarmingsketel als hoofdverwarming te gebruiken, omdat hierdoor de energierekening omhoog schiet. Het leent zich wel goed als bijverwarming. Zoals een elektrische radiator op de onverwarmde zolder of een elektrische sfeerhaard in de slaapkamer. Infrarood- of vloerverwarming kan ook in combinatie met elektriciteit. Het voordeel van infrarood is dat het de ruimte snel en effectief verwarmd. Wilt u toch graag uw elektrische verwarming als hoofdverwarming? Overweeg dan de installatie van een stel zonnepanelen op het dak. Op deze manier wekt u uw eigen energie op.

CV installatie

Aardgas

Stoken op aardgas komt het vaakst voor. Niet heel verrassend, want het is relatief goedkoop en milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld olie. Bij de verbranding van gas komen namelijk minder gassen vrij en geen roet of ander residu. Verwarmt u op gas? Dan is het mogelijk om via radiatoren of vloerverwarming uw huis op te warmen. In een aantal gemeenten is het echter zeer moeilijk om een aansluiting te krijgen op het net omdat het aardgasnetwerk niet overal beschikbaar is. Daarbij gaat het om een fossiele brandstof, waardoor het niet duurzaam is. Wilt u graag stoken op aardgas? Dan heeft u daar een verwarmingsketel voor nodig.

milieuvriendelijk verwarmen

Milieuvriendelijk verwarmen

Aardas is een fossiele brandstof, en dus per definitie niet perse milieuvriendelijk. Gelukkig zijn er andere manieren waarmee u het milieu niet schaadt. Een voorbeeld is de palletkachel. In tegenstelling tot een houtkachel komt er praktisch geen residu vrij. Twee andere eco-vriendelijke opties zijn het installeren van een waterpomp of zonneboiler. Een waterpomp gebruikt warmte uit de omgeving en verwarmt hiermee uw woning en voorziet uw sanitair van warm water. Een zonneboiler zet zonlicht om in warmte. Dit wordt opgeslagen en verwarmt uw leidingwater. Zowel vloerverwarming als verwarmen middels een radiator is mogelijk. Dankzij de zonneboiler bespaart u tot wel 60% op uw energie!

Benieuwd naar de opties om uw huis te verwarmen? Vergelijk offertes!

De experts uit ons netwerk helpen u bij het plaatsen en onderhouden van de verwarming. Benieuwd naar de kosten? Vraag offertes aan.

Type verwarmingsketel

Uiteraard kunt u centrale verwarming plaatsen in een bestaande woning. Een bestaande verwarmingsketel moet immers ook worden vervangen als dat nodig is. Tegenwoordig zijn er meerdere types verwarmingsketels. De condensatieketel, ook wel hoogrendementsketel genoemd, gebruikt condens om te verwarmen. Zo verliest de hoogrendementsketel geen bruikbare warmte en behaalt deze een rendement van 100% of meer. Naast de hoogrendementsketel is er de combiketel. Dit is uw CV installatie en warm water in één systeem. Deze neemt minder ruimte in beslag en vereist minder onderhoud. Een derde optie is een verwarmingsketel op mazout. Omdat hier een aparte mazouttank voor nodig is, is de aanschafprijs hoger dan een andere verwarmingsketel.

Radiator of vloerverwarming?

De centrale verwarming in een woning wordt op verschillende manieren geregeld. De meest bekende verwarming is middels een radiator. Zodra de CV installatie aanslaat verwarmd gas het water in de radiator. Vloerverwarming werkt in principe hetzelfde, alleen ligt hierbij een compleet leidingstelsel onder de vloer. Zo verliest u geen ruimte aan een radiator. Omdat vloerverwarming de ruimte gelijkmatig verwarmt is er een lagere temperatuur nodig dan bij een radiator. In plaats van in de vloer, kan het leidingstelsel ook in de wanden verwerkt worden. Dan is er sprake van wandverwarming. Een laatste mogelijkheid is de installatie van luchtverwarming. Hiermee wordt een constante circulatie warme lucht gerealiseerd, wat een ruimte snel verwarmt.

vloerverwarming

Verwarming onderhoud

Met een CV installatie in huis bent u verplicht deze goed te onderhouden. De wet stelt verschillende eisen aan de verschillende soorten ketels. Heeft u een CV installatie op gas? Dan moet deze elke twee jaar een onderhoudsbeurt krijgen. Een CV op stookolie of vaste brandstof moet ieder jaar onderhouden worden. U bent als gebruiker verplicht het onderhoud te laten uitvoeren door een erkende vakman. Uw CV installatie zal in eerste instantie gereinigd worden. Daarna wordt de schoorsteen of rookgasafvoer en de algemene staat van uw centrale verwarming gecontroleerd. De vakman checkt tevens of de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht goed werkt.

verwarming prijzen

Prijzen

Een CV installatie gaat geen leven lang mee. Na een jaar of 15 is de centrale verwarming verouderd. Hierdoor werkt hij veel minder zuinig en is er een grotere kans op een storing. De prijs van uw nieuwe CV installatie hangt grotendeels af van het soort ketel dat u kiest. Voor een standaard combiketel liggen de prijzen, inclusief montage, tussen de €1.100,- en €3.400,-. Wilt u een hoger rendement behalen? Laat dan een hoogrendementsketel plaatsen. Hiervoor betaalt u tussen de €1.850,- en €4.600.-. Wilt u infrarood- of vloerverwarming laten plaatsen? Elektrische infrarood vloerverwarming kost €275,- tot €325,- per vijf vierkante meter.

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

De prijzen voor het vervangen van uw centrale verwarming lopen erg uiteen. Dit kan per aanbieder dus erg verschillen. Is uw verwarmingsketel verouderd en wilt u zeker weten dat u niet teveel betaalt voor het vervangen hiervan? Of bent u benieuwd wat het plaatsen van vloerverwarming u zal kosten? Wilt u uw elektrische verwarming vervangen door een hoogrendementsketel? Vul dan ons contactformulier in. U krijgt al snel meerdere offertes toegestuurd van verscheidene vakmannen uit uw regio. Door deze te vergelijken op de prijs, het aanbod en de garantievoorwaarden bent u verzekerd van de beste prijs.

elektrische verwarming