Stopcontacten aansluiten
Het aansluiten van stopcontacten is een klus die u gemakkelijk zelf uit kan voeren. Voor het plaatsen van een contact volgt u onderstaand stappenplan. Als u er niet uitkomt met het plaatsen van een stopcontact of een wandcontactdoos, dan helpen wij u graag. Of het nu gaat om het plaatsen van een opbouw of inbouw stopcontact, of het aansluiten van andere elektriciteit, onze elektricien helpt u graag verder. U neemt contact met ons op door het formulier in te vullen, waarna wij u vrijblijvende offertes toesturen zodat u eenvoudig prijzen kunt vergelijken voor het plaatsen van stopcontacten of het aansluiten van stroomkabels of andere elektriciteit.

Soort muur en plaatsing
Voordat u begint met het aansluiten van stopcontacten, is het belangrijk dat u bepaalt waar de stopcontacten moeten komen en of u deze horizontaal of verticaal wilt plaatsen. Ook is het belangrijk dat u een keuze maakt tussen een opbouw of inbouw wandcontactdoos. Een opbouw plaatsen op de muur is eenvoudig en bij een inbouw wandcontactdoos wordt alles in de muur weggewerkt. Een inbouw kost meer werk, maar ziet er vaak mooier uit. Een opbouw daarentegen verwijdert u gemakkelijk, zonder dat de muur beschadigd is. Houd wel rekening met het eventueel leggen van stroomkabels en waar de elektriciteit zich in uw woning bevindt, dit maakt het makkelijker om stopcontacten aan te sluiten. Wij helpen u graag verder.

Enkel of dubbele wandcontactdoos
Naast het kiezen voor de muur waar u de stopcontacten gaat plaatsen en een opbouw of inbouw variant is het mogelijk om te kiezen uit een enkele of dubbele wandcontactdoos. Een enkele wandcontactdoos beschikt over één stopcontact en een dubbele over twee. Vaak kiest men voor het aansluiten van een dubbele wandcontactdoos, aangezien er steeds meer apparatuur is dat stroom nodig heeft. De keuze ligt uiteraard volledig bij uzelf. Als u meer informatie wilt over de mogelijkheden voor het plaatsen van de diverse soorten stopcontacten, vraagt u eenvoudig een elektricien voor advies. Ook als u aan de hand van onderstaand stappenplan er niet uitkomt met het aansluiten van een stopcontact helpt een elektricien u graag verder.

Stroomkring bepalen
Nu gaat u de stroomkring bepalen. Hierbij gaat het vooral om het zorgen voor genoeg stroom voor het nieuwe stopcontact. Om de stroomkring te bepalen, sluit u een radio of een lamp aan bij het stopcontact waar u stroom van wilt aftakken. Vervolgens zet u één voor één de zekeringen uit in de meterkast om te kijken op welke kring het stopcontact is aangesloten. De zekering laat u uit om te kijken welke stopcontacten hier meer op aangesloten zijn door met de radio of het lampje alle stopcontacten langs te gaan. Kijk ook welke lampen zijn aangesloten. In totaal mogen er maximaal acht stopcontacten aangesloten zitten op één zekering.

Sleuf frezen en inbouwpot bevestigen
Nu kan het echte werk beginnen voor het aansluiten van een stopcontact. Bij het aansluiten van een inbouw stopcontact maakt u ruimte voor de wandcontactdoos door de bepaalde plaats uit te kappen. Houd bij het plaatsen rekening met één centimeter extra ruimte aan elke zijde en let op dat u het gat niet te diep maakt. Kies vervolgens een zo kort mogelijke route naar het stopcontact waar u de nieuwe wandcontactdoos van af gaat takken. Bij opbouw stopcontacten gaat het vaak wat makkelijker, doordat u geen diep gat in de muur maakt. Houd u bij het plaatsen van de stopcontacten aan de wettelijke bepalingen voor stopcontacten en elektriciteit.
Wilt u een nieuw stopcontact aansluiten? Volg ons stappenplan!
Het plaatsen van een wandcontactdoos doet u zelf, of wij brengen u in contact met een elektricien!
Stroomkabels leggen en aftakken
Nadat u ruimte heeft gemaakt voor het stopcontact, schakelt u alle stroom uit. Vervolgens gaat u stroomkabels leggen en stroom aftakken voor het plaatsen van de wandcontactdoos. U meet voordat u begint met het leggen van de stroomkabels hoe lang deze moet zijn, waar u weer vijftien centimeter aan iedere kant bij optelt. Daarna legt u de stroomkabels door aan beide kanten de bedrading te ontmantelen, de gaten door te prikken van het inbouwpotje en de draden te duwen tot aan de invoeropeningen. Vervolgens gaat u aan het werk met aftakken, u steekt de kleuren van de bedrading bij elkaar waarna u de aarding in het midden heeft en de blauwe en bruine draden op de buitenste klemmen.
Wandcontactdoos aansluiten en afwerken
Nadat u alle bovenstaande stappen heeft gevolgd, gaat u uw stopcontact aansluiten. Let op dat de draden niet beklemd raken tussen de klauwen en breng de afdekplaatjes aan. Raadpleeg hiervoor de handleiding, aangezien de werkwijze van diverse merken kan verschillen. Na het plaatsen zet u de zekering weer aan. Als deze aanblijft, test u de wandcontactdoos. Als na het aansluiten en testen alles werkt, dan zorgt u na het plaatsen voor de afwerking van de wandcontactdoos. Op deze manier is het stopcontact niet alleen functioneel, maar ziet het geheel er ook netjes uit. Het afwerken doet u met snelcement of snelgips, waarna u de muur kunt verven of behangen.
Een expert inschakelen
Het aansluiten van stopcontacten is met bovenstaand stappenplan prima te doen. Durft u het aansluiten van elektriciteit niet aan of wilt u meer informatie over het plaatsen van een wandcontactdoos? Dan helpen wij u graag verder. Wij brengen u in contact met een ervaren elektricien die voor u een stopcontact gaat aansluiten of andere werkzaamheden, zoals een keuring, met elektriciteit en stroom uitvoert. Om in contact te komen met een professionele elektricien vult u eenvoudig het offerteformulier in, waarna wij u vrijblijvende offertes sturen zodat u gemakkelijk prijzen voor de diensten van een elektricien kunt vergelijken.